Mengembangkan Ayam Buras Dan Sapi Potong Untuk Meningkatkan Pendapatan Petani Kabupaten Maros

Developing Native Chicken And Cattle To Increase Farmers Income At Maros Regency

  • Sri - Purwanti Hasanuddin University
  • Syamsuddin Nompo Universitas Hasanuddin Makasar
  • Laily Agustina Universitas Hasanuddin Makasar
  • Muh. Nur Hidayat Universitas Hasanuddin Makasar

Abstract

The activities conducted in Maros regency Tanralili district Purnakarya village in chickens and beef cattle groups Cedde Jaya. The main source of livestock feed cows during the dry season are dry forage, rice straw, corn straw and hay crops of nuts which happened to be planted at the time of drought. Besides, leaf  Gamal is also a main feed in dry  season. Number of cattle per family ownership only 2-3  head extensively maintained. Range chicken as well as extensive maintenance, ownership on average 2-5 chicken each household group.  To increase the productivity of cattle, the team provides counseling, coaching, training and mentoring as well as providing some main of facilities such as cattle shed, biogas digester, planting banana. Results are expected in the presence of  activities is the avaibility of green forage mainly during the dry season, so that the cattle population will increase, the biogas as a fuel  alternative to kerosin and LPG gas, liquid and solid fertilizer from biogas by-product process, the increasing population of chicken qualified (meat and eggs as well as the day old chick).  Besides the problem of production is also done on the farm management. The activities is expected that will increase the incomes of farmers further improve the welfare of Maros regency. For the sustainability of the program it is necessary supervision and guidance are routinely performed by the related department along with the college.

Author Biographies

Syamsuddin Nompo, Universitas Hasanuddin Makasar

Departemen Nutrisi dan Makanan Ternak, Fakultas Peternakan

Laily Agustina, Universitas Hasanuddin Makasar

Departemen Nutrisi dan Makanan Ternak, Fakultas Peternakan

Muh. Nur Hidayat, Universitas Hasanuddin Makasar

Departemen Ilmu Peternakan, Fakultas Sains dan Teknologi

References

[1]. Agustina, L. 2006. Penggunaan ramuan herbal sebagai feed additive untuk meningkatkan performans broiler. Prosiding Lokakarya Nasional Inovasi Teknologi dalam Mendukung Usaha Ternak Unggas Berdaya Saing. Pusat Penelitian dan Pengembangan Peternakan, Bogor.
[2]. Agustina, L. dan S. Purwanti. 2009. Penggunaan ramuan herbal untuk meningkatkan produktifitas dan kualitas broiler. Pengembangan Sistem Produksi dan Pemanfaatan Sumber Daya Lokal untuk Kemandirian Pangan Asal Ternak. Prosiding Seminar Nasional Peternakan Berkelanjutan. Fakultas Peternakan Universitas Padjajaran, Jatinangor, 21-22 September 2009. Hal. 60-64.
[3]. Agustina, L. dan S. Purwanti. 2010. Penggunaan ramuan herbal untuk meningkatkan produktifitas dan kualitas broiler. 2. Uji Aktifitas antibakteri ramuan herbal terhadap masa kedaluarsa. Seminar Nasional Perspektif Agribisnis Peternakan di Indonesia. Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman. Purwokerto, 10 April 2010. Hal. 141-145
[4]. Agustina, L. dan S. Purwanti dan Wahyuni. 2010. Penggunaan ramuan herbal untuk meningkatkan produktifitas dan kualitas broiler: Penggunaan ramuan herbal untuk meningkatkan performa dan gambaran histopatologi organ dalam broiler. Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Teknologi Peternakan dan Veteriner Ramah Lingkungan dalam Mendukung Program Swasembada Daging dan Peningkatan Ketahanan Pangan. Pusat Penelitian dan Pengembangan Peternakan, Balai Penelitian dan Pengembangan Pertanian, Kementerian Pertanian. Bogor 3-4 Agustus 2010. Hal: 732-737.
[5]. Agustina, L. dan S. Purwanti, 2011. Penggunaan ramuan herbal untuk meningkatkan performa broiler. Laporan DP2M Dikti, Universitas Hasanuddin, Makassar.
[6]. Agustina, L., M. Hatta, dan M. A. Rotib. 1995. Meningkatkan Produksi Ayam Buras melalui Amoniasi Dedak Halus dalam Rangka Menanggulangi Kekurangan Gizi dan Kemiskinan (Laporan) Lembaga Pengabdian Kepada Masyarakat. Universitas Hasanuddin, Ujung Pandang.
[7]. Agustina, L. dan S. Purwanti. 2010. Penggunaan ramuan herbal untuk meningkatkan produktifitas dan kualitas broiler. 2. Uji Aktifitas antibakteri ramuan herbal terhadap masa kedaluarsa. Seminar Nasional Perspektif Agribisnis Peternakan di Indonesia. Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman. Purwokerto, 10 April 2010. Hal. 141-145 f tdPNPM. 2009. Hijauan pakan ternak. Online. http://nusatani terpadu.wodrpress.com/2009/02/17/hijauan pakan ternak. Diakses pada tanggal 11 Desember 2018.
[8]. Rahman, B. 2010. Biogas, sumber Energi Alternative. Online.http://www.energi.lipi.go.id. Diakses pada tanggal 11 Desember 2018.
[9]. Schiere, J.B. 1987. Limbah pertanian: potensi dan faktor pembatas dalam pemanfaatannya sebagai pakan ruminansia. Procedings Bioconversion Project. Second Workshop on Crop Residues for Feed and Other Purposes. Sub Balitnak. Pasuruan.
Published
2019-10-31
How to Cite
PURWANTI, Sri - et al. Mengembangkan Ayam Buras Dan Sapi Potong Untuk Meningkatkan Pendapatan Petani Kabupaten Maros. JATI EMAS (Jurnal Aplikasi Teknik dan Pengabdian Masyarakat), [S.l.], v. 3, n. 2, p. 172-175, oct. 2019. ISSN 2550-0821. Available at: <http://journal.fdi.or.id/index.php/jatiemas/article/view/248>. Date accessed: 24 jan. 2020.

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.